Organisatorische vaardigheden verwerven

Plan
Organisatorische vaardigheden zijn erg belangrijk in de studie in het bedrijfsleven. In de standaardopleiding wordt er niet erg veel aandacht besteed aan dit thema. Voor een deel leer je een aantal vaardigheden door de ervaring die je opdoet tijden de verschillende vakken en het projectwerk.
In de bachelorfase heb ik vooral bij Industrial Design al verschillende cursussen en workshops gehad. Ook bij het multidisciplinaire project is een beroep gedaan op deze vaardigheden. Verder denk ik dat ik vanuit mijn werk dat ik doe op zaterdagen een goede basis heb opgebouwd.
Ik wil hier verder aan gaan werken door het volgen van workshops welke bij het multidisciplinaire masterproject horen. Ook ga ik de buitenlandse studiereis voor studievereniging Koers organiseren die in het tweede semester van studiejaar 2006/2007 plaatsvindt. Hierbij zullen veel nieuwe vaardigheden naar voren komen. Vooral het plannen en organiseren van activiteiten wil ik mij eigen maken. De communicatie in een andere taal heeft ook mijn aandacht.


Reflectie
Aan deze competentie heb ik vooral gewerkt door het organiseren van de KOers buitenlandse studiereis naar Maleisië en Singapore. Met drie man sterk hebben we alles op alles gezet om er een onvergetelijke reis van te maken. Binnen dit team was ik de voorzitter.
Dit was voor het eerst dat ik een commissie van dergelijke omvang vertegenwoordigde. De taken die zijn uitgevoerd waren erg divers. Allereerst is begonnen met het werven van sponsoren. Dit hebben we gedaan door uitnodigende brieven op te stellen, bedrijven te bellen en bedrijven te bezoeken. Uiteindelijk werd een recordbedrag aan sponsorgeld binnengehaald zodat de erin gestoken tijd gerechtvaardigd werd.
Toen zeker was dat de reis doorgang kon vinden is verder gegaan met het organiseren. Door het houden van verschillende vergaderingen werden de taken verdeeld en werd langzamerhand het programma bekend. Veel van deze communicatie is in het Engels gebeurd. Bedrijven zijn uitgenodigd voor het houden van lezingen of het geven van een rondleiding.
Ter plekke in Maleisië en Singapore heb ik voor een groot gedeelte de leiding genomen over de groep. Ook nam ik het contact met de reisleiders op me. Al met al is het een zeer geslaagde reis geworden waarvan ik zelf heel veel geleerd heb. Achteraf zijn er niet direct zaken die ik liever anders had gezien.
Ook heb ik samen met een ander commissielid gezorgd voor het grafische gedeelte van de reisreader en het afsluitend reisverslag. Speciaal voor deze werken heb ik een aantal nieuwe programma’s aangeleerd zoals: Photoshop, Illustrator en InDesign. Eerder had ik hier nog niet mee gewerkt. Ik zie dat ik nu de programma’s steeds vaker in kan zetten voor het maken van grafische voorstellingen. Door het goed afsluiten van de studiereis hebben we ervoor gezorgd dat de sponsoren met een tevreden gevoel terug konden kijken en dat het voor de volgende commissie makkelijker werd om de verworven sponsoren te behouden.
Al met al was het organiseren van de studiereis zeer leervol voor mijzelf. Ik ben ook blij dat ik het traject in ben gegaan als voorzitter van de commissie om zo de verantwoordelijk op mij te kunnen nemen. Ik ben er wel achter gekomen dat deze rol mij ligt. Ook heb ik gemerkt dat ik veel zaken zelf uit wil voeren. Dit heeft als consequentie dat ik veel tijd in het organiseren heb gestoken. Hierdoor was het ook niet mogelijk om in hetzelfde semester nog een project te doen. Wel heb ik in de tussentijd verschillende vakken gevolgd.

Klik hier om de reisreader van de KOers-studiereis te bekijken in pdf-formaat.

Klik hier om het reisverslag van de KOers-studiereis te bekijken in pdf-formaat.