Integrale ontwerpaanpak verwerven

Plan
Door niet specifiek op een bepaald onderdeel gefocust te zijn houd je een goed overzicht en kunnen er weloverwogen keuzes gemaakt worden. Ik wil me in dit stadium nog niet in een bepaald gebied verdiepen. Door een breed pakket te ontwikkelen wordt het mogelijk om een goed overzicht te houden en verschillende disciplines met elkaar in verband te brengen. Wel heb ik ervoor gekozen om me meer te richten op de materiaalvakken. Hier is wel een goede mechanicabasis voor nodig. Ik wil zorgen dat ik verantwoord beslissingen kan nemen, hiervoor is kennis van veel uiteenlopende vakgebieden nodig.
Dit wil ik bereiken door me te verdiepen in de materiaalvakken en de hierbij horende rekenregels. Er worden veel overlappen gegeven en zo wordt de totale constructieve kennis vergroot. Ook wil ik de minor Climatic Design gaan volgen. Door deze combinatie wil ik de integratie in de ontwerpfase vergroten. Door meer kennis te hebben van installaties in gebouwen wordt het mogelijk om hier in een vroeg stadium al rekening mee te houden. In mijn ontwerpproject van de master wil ik een multidisciplinair project gaan volgen. Hierbij is een goed overzicht over der verschillende disciplines erg belangrijk. Ook wordt het hier mogelijk om de constructieve samen te voegen met de installatietechnische kanten.
In de eerste drie jaar van mijn opleiding heb ik al verschillende materiaalvakken gehad, sommige hiervan waren verplichte vakken, andere heb ik bewust gekozen. Dit is een goede basis voor de vervolgvakken die ik wil gaan volgen. Vakken welke bijdragen aan een integrale ontwerpaanpak zijn constructief ontwerpen 1 en 5. Materiaalkunde 1 geeft meer inzicht in de verschillende materialen. Bij COM A en B zijn de verschillen tussen materialen uiteenzet, wat kan helpen bij het maken van beslissingen in een project. Verder heb ik verschillende vakken gevolgd welke de basisbeginselen van de stedebouw naar boven brengen. Ook vakken welke de bouwtechniek, uitvoeringstechniek, architectuur en andere vakken welke de algemene kennis van de bouwkunde vergroten heb ik gevolgd. Al deze vakken zorgen ervoor dat beslissing genomen kunnen worden door rekening te houden met alle gebieden. Ook wordt het mogelijk om in een vroeg stadium problemen aan te geven. Dit zijn echt teveel vakken om allemaal apart te noemen. De projecten die ik heb gevolgd hadden vaak verschillende speerpunten welke werden gecombineerd. Door deze combinatie werd de aandacht op het integraal ontwerpen vergroot. Ook is het multidisciplinaire project in de bachelor belangrijk geweest voor het multidisciplinair denken en het toepassen hiervan.


Reflectie
Door het volgen en met succes afronden van alle materiaalvakken met de bijbehorende opdrachten heb ik nu een goed beeld van de verschillende materialen en hun eigenschappen. Hierdoor ben ik in staat om een goede afweging tussen deze materialen te kunnen maken en zo ten aanzien van verschillende vakgebieden goede keuzes te kunnen maken. De minor installatietechniek heb ik niet afgerond, meer over deze keuze is verderop te vinden.
Tijdens mijn ontwerpproject ‘grote overspanningen’ heb ik de verschillende disciplines zoveel mogelijk proberen te integreren. Op die manier heb ik gezocht naar een optimum in constructie, uitvoering, bruikbaarheid en bouwtechnische detaillering. Uiteindelijk is er veel tijd gaan zitten in maken van een goed functioneel ontwerp waarbij tegelijkertijd werd gekeken naar de consequenties in de andere vakgebieden. In het vervolg wil ik vooraf een gestructureerd plan opstellen om deze ontwerptijd te kunnen verkorten zonder de kwaliteit terug te laten lopen.
Bij dit ontwerp heb ik voor het eerst alleen gebruik gemaakt van een volledig visuele presentatie. Deze presentatie heb ik gemaakt met behulp van een 3D ontwerppakket, in mijn geval Unigraphics NX. Ik ben hier tegen veel hindernissen aangelopen, welke ik zelfstandig heb opgelost.